Čerstvé ořechy bez přísad jsou zdraví nejprospější, namočením do vody na několik hodin můžeme zlepšit jejich stravitelnost. PharmDr. Kamila Horníčková, odbornice na přírodní medicínu v online poradně Lékárna.cz, také klade důraz na skladování ořechů. Ty i letos patřily k nejprodávanějšímu sortimentu na Lékárna.cz, v prosinci dokonce prodeje ořechů a sušeného ovoce meziročně vzrostly o 20 %. Největší zájem byl o naturální jádra kešu a mandlí, které patří ze sortimentu ořechů dlouhodobě mezi nejoblíbenější. “Ořechy ale také mohou být pro zdraví škodlivé a zatěžující,” upozorňuje PharmDr. Horníčková.
Zásadou konzumace ořechů je čerstvost
Vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, arašídy, para ořechy - každý z nich obsahuje jiný poměr minerálů a mastných kyselin, a proto nelze jednoznačně říci, které ořechy jsou pro člověka nejzdravější. Zásadní pravidlo jejich konzumace je čerstvost. „Pražené, solené a dlouho nevhodně nebo neznámo jak skladované ořechy mohou být místo příznivého účinku na naše zdraví škodlivé a zatěžující. Takové ořechy mají zoxidované tuky, jsou pro tělo nezdravé,“ upozorňuje K. Horníčková. “Každý druh ořechů je však unikátní svým složením a je důležité je střídat. Záleží na kvalitě a správném skladování – ideálně v uzavřené nádobě v lednici nebo mrazničce,“ dodává Horníčková a upozorňuje na benefit para ořechů, které podle ní jako jediné z ořechů obsahují selén – minerál nezbytný pro zdravý imunitní systém.
Namáčené ořechy jsou lépe stravitelné
Pokud ořechy nekonzumujeme přímo čerstvé, je dobré je aktivovat namočením na několik hodin do vody. Ořechy nasají vodu, změknou, jsou nejen chutnější a lépe stravitelné, ale také se sníží obsah antinutričních látek. „Ořechy obsahují látky, které blokují jejich trávení. U citlivých lidí mohou tyto látky dráždit trávení a snižovat využití prospěšných živin,“ vysvětluje Horníčková.
Ořechy v kostce: